Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Wyszły trochę za suche, ale to pewnie dlatego, że pominęłam cebulę:) Podałam jednak z sosem koperkowym i już smakowały dużo lepiej:)

Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Wykonanie:
Kaszę gryczaną wsypujemy do rondelka, dodajemy szczyptę soli i szklankę gorącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 15 min, aż kasza wchłonie płyn. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju (pominęłam ten krok).
Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z cebulą i kaszą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze kilka przypraw typu tymianek i zioła prowansalskie.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól i olej. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo wodę. Gotowe ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółeczka, nadziewamy farszem, składamy na pół i zlepiamy końce dokładnie.
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną. Podajemy z masełkiem lub np. sosem koperkowym. Smacznego:)

