Artykuły

Kartoflany gulasz

Ciekawa wersja gulaszu dla wegetarian, pełen warzyw i naprawdę sycący. Nam smakował, kto lubi eksperymenty może próbować:)  Jedna uwaga, czas przygotowania zależy od ziemniaków, ja tym razem trafiłam na jakieś twardsze gulasz dusiłam dwa razy dłużej, aż ziemniaki zmiękły. Ewentualnie można je wcześniej troszkę podgotować.

Składniki:

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy. w grube słupki. Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Szałwię myjemy i także kroimy w paski, a cebulę w krążki (ten krok pominęłam). Na dużej patelni na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i szałwię. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 5 minut. Następnie dolewamy bulion sok pomidorowy i wino. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy do momentu, aż gulasz odparuje. Na koniec ewentualnie raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: sobota, 08 luty 2014 22:02
Magdalena
Odsłony: 3414