Kasza jaglana z migdałami w towarzystwie podsmażanych pieczarek. Miał być jeszcze sos, ale zupełnie o nim zapomniałam, w trakcie przygotowania obiadku, więc było bez:) Bardzo smaczne danie, fajne połączenie.

Składniki:
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy, wkładamy umyte i osuszone pieczarki kapeluszem do dołu, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut, bez przewracania. Po tym czasie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Ja generalnie smażyłam na małym ogniu. Dusimy następne 10 minut. Na drugiej patelni lub w garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy około 1 minuty i dodajemy przyprawy i migdały i smażymy wszystko około 2 minut. Dodajemy kaszę jaglaną i chwilę prażymy. Dolewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut – aż kasza będzie miękka. Ja dodałam jeszcze koperek. Kaszę podajemy z pieczarkami, u mnie dodatkowo z sałatką. Smacznego:)

