Artykuły

Chrupiące talarki przekładane kiszoną kapustą

Chrupiące placuszki ziemniaczane, ale zupełnie inne niż tradycyjne. Tutaj mamy zdecydowanie więcej mąki, przez co smak i konsystencja jest również inna, ale naprawdę bardzo smaczne. Można przełożyć kiszoną kapustką, lub zjeść z jakimś sosem:)

Składniki:

(4 porcje)

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok. Masę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem, mąką i jajkiem. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, majerankiem i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Na patelni porcjami rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz łyżką nakładamy przygotowane ciasto. Formujemy cienkie, owalne placuszki. Smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Gotowe placki kładziemy na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy je małymi porcjami kiszonej kapusty, tak, by powstały apetyczne wieżyczki. Dekorujemy ziołami i podajemy od razu. Smacznego:)

Źródło:  „Tina”.

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: wtorek, 03 grudzień 2013 18:01
Magdalena
Odsłony: 4195