Artykuły

Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną

Zdrowa kasza jaglana z równie zdrową dynią tworzą naprawdę smaczne placuszki:) Ja nie zwróciłam uwagi na to, że w przepisie było dwie szklanki ugotowanej już kaszy i ugotowałam 2 szklanki:) Kotletów miałam na kilka dni;) Ale za to dzięki temu przetestowałam kilka sposobów ich podania. Tutaj serwuję z sałatką, ale z sosem czosnkowym są równie smaczne:)

Składniki:

Wykonanie:

Jeśli nie mamy jeszcze ugotowanej kaszy to ją gotujemy:) Wg instrukcji na opakowaniu:) Startą dynię solimy i odstawiamy na dłuższą chwilę, by puściła sok. Odlewamy go i dynię mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy podsmażoną na 2 łyżkach oleju cebulę (u mnie bez), posiekaną natkę i koperek. Do masy wbijamy jajko, wsypujemy parmezan i doprawiamy wedle uznania do smaku. Z gotowej masy formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170-180OC. Podajemy z sałatką, sosem czosnkowym itp. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: czwartek, 14 listopad 2013 20:15
Magdalena
Odsłony: 4410