Artykuły

Aromatyczne kopytka z dynią

Uwielbiam kopytka, a jak tylko zobaczyłam ten przepis, to wiedziałam, że wypróbuję, zwłaszcza, że ostatnio często eksperymentuję z dynią. Pyszne, a z dodatkiem masełka czosnkowego z papryką i imbirem po prostu rewelacja:) Zdecydowanie warto wypróbować. Z poniższych proporcji wychodzi ich naprawdę sporo, ja podzieliłam ciasto na pół (bo już widziałam, że wyjdzie ich dużo więcej niż na 2 osoby) i jutro będą kolejne kopytka na świeżo:) W zależności na ile osób planujecie obiad można ewentualnie zmniejszyć proporcje.

Składniki:

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Przestudzone ziemniaki łączymy z puree z dyni. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie można dodać więcej mąki - ja zazwyczaj dodaję, wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. Z ciasta formujemy wąskie wałeczki, lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki (kopytka). Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Nie za długo, żebyśmy nie jedli puree:)  Odcedzamy na sicie.

Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę – ja cebulę pominęłam. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i podsmażamy na niewielkim ogniu. Imbir ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy. Dodajemy do warzyw, gdy papryka będzie już prawie miękka, by się nie przypaliły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy łyżkę masła, a gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia. Na tłuszcz wrzucamy odcedzone kopytka i mieszamy. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: czwartek, 24 październik 2013 20:30
Magdalena
Odsłony: 4816