Artykuły

Gulasz warzywny w pikantnym sosie śmietanowym

Ciekawy w smaku gulasz z warzyw, jak dla mnie na pewno nie pikantny, ale w sumie dobrze:) Czasem dobrze zjeść coś innego:) Danie dla wegetarian, mi by jakieś mięsko do tego pasowało, ale ogólnie smaczne:) Robiłam z połowy porcji.

Składniki:

(na 4 porcje)

Wykonanie:

Fasolkę oczyszczamy, strączki płukamy i tniemy na kawałeczki. Ja użyłam mrożonej fasolki już pokrojonej w kawałeczki. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w plastry lub kostkę. Kapustę oczyszczamy i grubo szatkujemy.

Kostki bulionowe wrzucamy do garnka. Zalewamy 3 szklankami wrzącej wody. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ziemniaki i marchewkę. Czekamy, aż całość zawrze, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy plasterki – ja pominęłam. Paprykę oczyszczamy z pestek i tniemy w paseczki.

Do warzyw w garnku dodajemy kapustę, fasolkę, cebulę i paprykę. Gotujemy 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do gulaszu. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Danie doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i tymiankiem. Smacznego:)

Źródło: „Tina”

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: piątek, 10 maj 2013 19:35
Magdalena
Odsłony: 4540