Artykuły

Ravioli z ricottą i bazylią

Delikatne pierożki z nadzieniem z serka ricotta i bazylią, naprawdę bardzo smaczne. Tak niewiele składników potrzeba, by powstało coś tak pysznego:)

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na blat, w środku mąki robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy oliwę i zagniatamy gładkie ciasto - jeśli jest zbyt suche, należy dodać nieco ciepłej wody. Jeśli zbyt klejące - odrobinę mąki. Ja robiłam ciasto w malakserze.

Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na minimum godzinę do lodówki do maksimum 2 dni.

Składniki farszu łączymy. Ciasto wałkujemy jak najcieniej, kieliszkiem wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-5 cm, na środku kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Można też ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa kwadraty. Kładziemy nadzienie na jednym, w odstępach i przykrywamy drugim. Tam gdzie będą granice pierożków dociskamy ciasto, a następnie radełkiem wycinamy kwadraty. Zdecydowanie szybciej jednak robi się tradycyjne pierożki;) Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Podajemy od razu. Smacznego!:)

 

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: sobota, 09 marzec 2013 15:28
Magdalena
Odsłony: 3704