Pierożki z kiszoną kapustą i pieczarkami, można oczywiście użyć innych grzybów i zrobić na Wigilię takie pierożki. Bardzo smaczne:)
Składniki na ciasto:
Farsz:
Wykonanie:
Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką.
Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Kapustę odciskamy i również drobno kroimy. Pieczarki podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kapustę i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, wyrabiamy ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba, więc podsypywać mąką. Wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka i kładziemy do środka nadzienie. Mocno sklejamy brzegi, formując pierożki.
Gotujemy w osolonej wodzie około 5- 8 minut. Gdy pierogi wypłyną na wierzch są ugotowane. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny.