Artykuły

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Pierożki z kiszoną kapustą i pieczarkami, można oczywiście użyć innych grzybów i zrobić na Wigilię takie pierożki. Bardzo smaczne:)

Składniki na ciasto:

(z tego przepisu)

Farsz:

Wykonanie:

Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką.

Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Kapustę odciskamy i również drobno kroimy. Pieczarki podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kapustę i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.

W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, wyrabiamy ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba, więc podsypywać mąką. Wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka i kładziemy do środka nadzienie. Mocno sklejamy brzegi, formując pierożki.

Gotujemy w osolonej wodzie około 5- 8 minut. Gdy pierogi wypłyną na wierzch są ugotowane. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny.

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: środa, 19 grudzień 2012 19:36
Magdalena
Odsłony: 3772