Artykuły

Kalarepki w cieście winnym z dipem rzodkiewkoym

Tym razem padło na kalarepkę, ale już kiedyś robiłam w tej wersji cukinię i też świetnie pasuje:) Z podanych niżej proporcji ciasta wystarczyło mi na jedną kalarepkę, drugą zjedliśmy surową jako przekąskę:)

Składniki:

Dip rzodkiewkowy: przepis tu

Wykonanie:

Mąkę, jajko, wino i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut. Kalarepki obieramy i kroimy w długie słupki grubości palca. Olej rozgrzewamy w rondlu. Słupki kalarepki zanurzamy w cieście, wkładamy na tłuszcz i smażymy ok. 3 minut na złoto. Kalarepki osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dipem rzodkiewkowym. Smacznego:)

Źródło

 

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: poniedziałek, 02 lipiec 2012 20:25
Magdalena
Odsłony: 4405