Artykuły

Cukinia w cieście piwnym z mozzarellą

Mamy sezon na cukinie, więc można eksperymentować. W zeszłym roku robiłam cukinię w samym cieście z tego przepisu, tym razem postanowiłam sprawdzić przepis w oryginale:) Bardzo smaczne, chociaż mozzarella się rozpuszcza przy smażeniu, więc wygląd jest tu drugorzędny:) Tradycyjnie co nieco zmodyfikowałam:) I zrobiłam z połowy porcji.

Składniki:

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z piwem, mąką i 1 łyżką oleju, odstawiamy na 30 min. Pomidory sparzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki, usuwamy pestki (ja zostawiłam) i kroimy w kostkę. Dodajemy 2 łyżki oliwy, zioła i doprawiamy do smaku. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Cukinię kroimy w plastry (u mnie cukinia bez skórki), oprószamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plasterki, dokładnie smarujemy pesto – jako, że nie miałam posmarowałam serkiem feta rozmieszanym z odrobiną śmietany)

Na każdym plastrze cukinii układamy plasterek mozzarelli, przykrywamy drugim plastrem cukinii.

Białko ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta. Plastry cukinii z mozzarellą zanurzamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorami w ziołach. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: piątek, 22 czerwiec 2012 20:21
Magdalena
Odsłony: 4530