Artykuły

Serowe placuszki z otrębami

Kolejna propozycja na piątkową obiado-kolację:) Placuszki otrębowe z serem żółtym, postanowiłam sprawdzić tę propozycję, są dobre, ale nie rewelacyjne. Oczywiście to moja subiektywna ocena, ale jako dodatek do sałaty sprawdziły się. Najbardziej odpowiadał mi ich ziołowy posmak;)

Składniki:
(na 14-15 średniej wielkości placuszków)

Wykonanie:

Ser kroimy w plastry. Do miski dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do pizzy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do osobnego naczynia wbijamy jedno całe jajko, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Dolewamy do suchych składników i łączymy, mieszając na gładkie, dość gęste ciasto. Na koniec dodajemy olej i dokładnie mieszamy z ciastem.

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz i kiedy jest gorący, wykładamy porcje ciasta, formując podłużne placuszki –kształt zbliżony do plastrów sera, które wcześniej pokroiliśmy. Placuszki można smażyć w dwóch wariantach, na nie za dużym ogniu tak, by nie spiekły się z zewnątrz, zostając w środku surowe. Spróbowałam oba, żeby stwierdzić, który lepiej smakuje;)

Wariant I :

Na wyłożone na patelni placuszki kladziemy plaster sera, wciskamy go delikatnie w ciasto tak, by ser z każdej strony otoczyły krawędzie ciasta, po czym przykrywamy go niewielką ilością ciasta, rozsmarowując je po plastrze sera i zamykając go w środku placka. Smażymy z obu stron tak, by z wierzchu były złociście zbrązowione, a w środku upieczone – jakieś 2-3 minuty z każdej strony;

Wariant II :

po wyłożeniu ciasta smażymy placuszki z jednej strony przez jakieś 2-3 minuty, aż będą złociście brązowe, po czym odwracamy na drugą stronę i od razu tę złocistą, usmażoną już stronę przykrywamy plastrem sera, ser przyprószamy przyprawą do pizzy - placuszki smażą się z drugiej strony, a ser się w tym czasie ładnie topi;)

Drugi wariant jest szybszy:) I mi osobiście bardziej smakuje:) Bo placuszki są cieńsze i bardziej wyczuwamy ser, jeśli ser jest w środku część się rozpływa i jest mniej wyczuwalny, ale to moje zdanie, polecam spróbować oba warianty, żeby wybrać swój ulubiony:)

Placuszki najlepiej zaraz po upieczeniu wyłożyć na kratkę, na talerzu zmiękną, a tak pozostaną chrupiące. Ja podawałam z sałatą, ale można z dowolnymi dodatkami lub jako dodatek do zup itp.;)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: piątek, 18 listopad 2011 21:05
Magdalena
Odsłony: 3981