Artykuły

Krokiety ze szpinakiem i fetą

Krokiety wiadomo pyszne, ale nie jest to ekspresowe danie :) Rzadko je robię, zresztą również z uwagi na fakt, że są smażone, a staram się unikać smażonych rzeczy, zwłaszcza w dużej ilości tłuszczu. Nie oszukujmy się jednak, krokietów na patelni bez tłuszczu nie zrobimy, a na pewno nie tak dobrych;) Dlatego raz na jakiś czas można sobie pozwolić i zaplanować ich wykonanie. Miałam obiad z głowy na dwa dni, a resztę zamroziłam i jeszcze za jakiś czas można zjeść :) Tym razem do nadzienia wykorzystałam szpinak i fetę, niezawodne połączenie :) Propozycja na piątkowy obiad, przekąskę, albo kolację na ciepło z gorącym barszczykiem :)

Ja ciasta zrobiłam więcej, poniższe proporcje są na około 9/10 krokietów, wszystko zalezy od wielkosci patelnii, grubości naleśników itp. :) Zresztą pewnie już każdy z Was ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, możecie co najwyżej skorzystać z inspiracji na nadzienie;)

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

Farsz:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Farsz: Szpinak rozmrażamy na patelni, wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Jak szpinak jest gotowy wrzucamy serek feta i dokładnie rozgniatamy razem ze szpinakiem. Można doprawić do smaku, ja dodałam tylko pieprzu, feta już jest słona.

Naleśniki: Z podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki (powinno wyjść około 9-10 naleśników, ja zrobiłam trochę więcej ciasta, na oko, więc już nie podam dokładnych proporcji na większą ilość;) - można po prostu podwoić powyższą ilość). Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.

Gotowe krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Smacznego :)

 

Źródło: Przepis własny :)

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: czwartek, 06 maj 2021 21:22
Magdalena
Odsłony: 1649