Artykuły

Pierogi ruskie

Klasyk, chyba wszystkim znany i praktycznie przez wszystkich lubiany :) U mnie oczywiście w zmodyfikowanej wersji, gdyż należę do tej nielicznej grupy osób, które nie lubią cebuli, zwłaszcza w takiej postaci, dlatego moje pierogi jej nie posiadają :) Podaję jednak oryginalny przepis (dla tradycjonalistów) z moimi modyfikacjami, jeśli ktoś tak jak ja nie jest fanem cebuli:)

Składniki:

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę, dodajemy wodę i jajko. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

Ziemniaki gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Ja pominęłam cebulę, w zamian dodałam ząbek czosnku. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z twarogiem i cebulą. Ja nie korzystałam z maszynki, po prostu wymieszałam składniki i doprawiłam solą i pieprzem. Natkę pietruszki dodałam do środka. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, każdy wałkujemy cienko i wykrawamy z niego krążki o średnicy około 5 centymetrów. Na środek krążka nakładamy farsz. Składamy na pół, dokładnie zlepiając brzegi.

Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy partiami pierogi, mieszamy. Gdy podpłyną w górę, gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową. Natkę siekamy. Pierogi podajemy polane zrumienioną cebulką i posypane natką pietruszki. U mnie posypane parmezanem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: wtorek, 20 kwiecień 2021 23:20
Magdalena
Odsłony: 1409