Artykuły

Serniki ziemniaczane

Proste placuszki, które możemy przygotować gdy np. zostaną nam ziemniaki z poprzedniego dnia lub po prostu jak mamy ochotę na jakieś jarskie kotleciki na obiad. Ja podałam je z puree z selera i marchewką. Można zjeść same ze śmietaną, sosem czosnkowym, lub jako dodatek np. do gulaszu itp. Tylko nazwa mi nie pasuje, raczej kojarzy mi się na słodko :)

Składniki:

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do puree dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy solą. Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy z nich placuszki, które obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, ja podałam z puree z selera i duszoną marchewką. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: sobota, 13 marzec 2021 08:21
Magdalena
Odsłony: 1887