Artykuły

Bandurjanki z Podkarpacia

Pyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem twarogu, przełożone delikatnym kremowym serkiem z warzywami. Podobno danie pochodzi z Podkarpacia, a mimo, że to moje rodzinne strony u mnie w domu się ich nie jadało:) U nas królowały „zwyczajne” placki ziemniaczane :) Ale jako miłośniczka placków ziemniaczanych zawsze lubię poeksperymentować z różnymi wersjami :)

Składniki:

Sos:

 Wykonanie:

Placki: ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy na drobnej tarce (ja zrobiłam grubsze oczka), przekładamy na sitko, by ociekły z soku. Po 15 minutach mieszamy z jajkiem, mąką, papryką i czosnkiem. Twaróg kruszymy na grudki i dorzucamy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, i znowu mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, kładziemy porcje masy, formując placki. Smażymy na rumiano  z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Trzymamy w cieple. 

W międzyczasie smażenia przygotowujemy sobie sosik. Serek mieszamy ze śmietaną. Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, rzodkiewki z ogonków. Odkrawamy kilka plasterków ogórka do ewentualnej dekoracji. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy drobniutko. Wrzucamy do serka, doprawiamy solą  i pieprzem. Placki i podajemy przełożone sosem, udekorowane ogórkiem i bazylią. Ja posypałam ogórkiem i papryką. Smacznego :)


Źródło

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: wtorek, 29 styczeń 2019 10:33
Magdalena
Odsłony: 3966