Chodziły za mną ostatnio pierożki ze szpinakiem, więc w końcu musiałam je sobie zrobić. Nadzienie przygotowałam ze szpinaku i ricotty, dzięki czemu jest delikatne i lekkie. Pierożki są pyszne i aromatyczne, naprawdę polecam :)

Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Wykonanie:
Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, wyrabiamy ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, i lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Smacznego:)

Źródło: Przepis własny :)