Artykuły

Kluski leniwe

Najprostsze i najszybsze kluseczki :)  Klasyka :) Najbardziej smakują mi po prostu z masełkiem i bułką tartą, ale oczywiście mogą być też dodatkiem do obiadu :)

Składniki:

Wykonanie:

Mieszamy ser ze 100g mąki, jajkiem i dużą szczyptą soli. Z ciasta lepimy małe wałeczki (podsypujemy je pozostałą mąką, aby nie przykleiły się do stolnicy) i kroimy je na centymetrowe kluseczki.

Leniwe wrzucamy do osolonego wrzątku (nie wszystkie naraz, bo się pozlepiają) i gotujemy przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą, podsmażamy, aż się ładnie zarumieni (2-3 minuty).

Gotowe leniwe podajemy z bułką tartą. Niektórzy jedzą z cukrem, więc wybór już pozostawiam Wam :) Ja leniwe jem na słono :)

Źródło: ”Pyszne 25”, Anna Starmach, 2013

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: poniedziałek, 30 listopad 2015 15:28
Magdalena
Odsłony: 3313