Artykuły

Zawijasy kalafiorowe

Moje ulubione kotleciki w waflu:) Tym razem wymyśliłam sobie nadzienie z kalafiorem :) Proste i smaczne, można je zajadać same, z sosami lub podawać z sałatką :)

Składniki:

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na drobne różyczki, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ser twarogowy lub fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Gdy kalafior będzie miękki odcedzamy i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków i jeszcze ciepłego dodajemy do tarożku. Mieszamy dokładnie i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Jeszcze gorące nadzienie nakładamy równomiernie na wafel, odczekujemy chwilkę, by lekko namiękł od nadzienia, po czym delikatnie zwijamy w roladę. Po chwili kroimy delikatnie w plasterki. Obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. I tu do wyboru, albo smażymy na patelni, wtedy są bardziej rumiane, ale nasiąkają więcej tłuszczu, albo pieczemy w piekarniku. Piekarnik to troszkę dłuższa wersja, ale beztłuszczowa:) Jeżeli wybieramy piekarnik to pieczemy ok. 20 minut w temp. 220 st. C, co jakiś czas je przekręcając. Można podawać np. z surówkami. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

 

 

Kategoria: Dania Jarskie
Opublikowano: czwartek, 20 sierpień 2015 21:11
Magdalena
Odsłony: 3069