Artykuły

Twarogowe placuszki

Delikatne placuszki z twarogiem, mięciutkie, wilgotne, puszyste. Naprawdę smaczne :) Ja podałam z konfiturą wiśniową i malinami, oczywiście można podać ze śmietaną czy z cukrem pudrem.

Składniki:

(na około 25 małych placuszków)

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy twaróg z żółtkami, cukrem, mąką i cukrem wanilinowym. W drugiej ubijamy białka - nie musi być zupełnie na sztywno. Białka delikatnie mieszamy z masą serową tak, aby zachować ich puszystość. Ciasto twarogowe wykładamy łyżką na rozgrzaną suchą patelnię, smażymy na niewielkim ogniu. Po kilku minutach na brzegach placków pojawią się bąbelki. Należy je wtedy przewrócić i smażyć na drugiej stronie jeszcze chwilę - do zarumienienia. Zdejmujemy porcję placków z patelni, nakładamy kolejną porcję i tak aż do zużycia całego ciasta. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Obiad na słodko
Opublikowano: czwartek, 25 wrzesień 2014 17:43
Magdalena
Odsłony: 3446