Artykuły

Galas - Danie jednogarnkowe z pęczaku

To podobno regionalne danie w Małopolsce, przynajmniej kiedyś. Kasza pęczak na słodko z rodzynkami, śliwkami i migdałami. Właściwie pierwszy raz jadłam kaszę na słodko, bardzo smaczna, ale zapychająca:) Taka odmiana od ryżu czy makaronu:) Dodałam jeszcze orzechy włoskie. Robiłam z połowy poniższych proporcji.

Składniki:

Wykonanie:

Śliwki i rodzynki moczymy około godziny przed przygotowaniem kaszy. Kaszę płuczemy 3 razy zimną wodą, aby oczyścić ją z otrąb i pyłu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody, przykrywamy garnek przykrywką i gotujemy na wolnym ogniu lub w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez ok. 20 minut od momentu zagotowania. Kasza powinna być miękka i sypka. Do kaszy dodajemy odsączone rodzynki, w całości śliwki, migdały, ziarenka wyskrobane z wanilii, doprawiamy miodem i solą. Ja dodałam jeszcze posiekane orzechy włoskie. Podajemy na ciepło. Smacznego:)

 Źródło

 

Kategoria: Obiad na słodko
Opublikowano: czwartek, 12 grudzień 2013 20:35
Magdalena
Odsłony: 3194