Artykuły

Pierożki ze śliwkami

A właściwie piramidki ze śliwkami. Pyszne pierożki podane ze śmietanką i cukrem:) Spodobał mi się ich kształt, troszkę więcej czasu zajmuje niż zwykłe pierożki, ale to pewnie kwestia wprawy;)

Składniki, 4 porcje:

Nadzienie i dodatki:

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie. Stopniowo dodając wodę wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Ja użyłam malaksera i ciasto było gotowe raz dwa:) Przykrywamy ściereczką.

Usuwamy pestki ze śliwek i każdą kroimy na 4 części. Ciasto rozwałkowujemy kolejno na dwa cienkie placki. Nożem kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. W środku każdego kwadratu kładziemy ćwiartkę śliwki. Złączamy rogi kwadratu w środku tworząc piramidkę i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Możecie tez ulepić zwykłe pierożki:)

Gotujemy we wrzącej wodzie bez dodatku soli, aż pierożki będą miękkie, przez około 10 minut (w zależności od grubości ciasta) – u mnie krócej. Podajemy gorące ze śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Obiad na słodko
Opublikowano: piątek, 06 wrzesień 2013 20:40
Magdalena
Odsłony: 2532