Artykuły

Pierogi z jagodami

Bardzo dobre pierożki:) Chodziły za mną długi czas, więc jak tylko pojawiły się jagody mogłam je wreszcie zrobić:) Rewelacyjne ciasto, nie przykleja się do stolnicy, łatwo się wałkuje.

Składniki na ciasto:

(mi wyszło 46 pierożków)

Składniki na farsz:

Wykonanie:

Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, wyrabiamy ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba, więc podsypywać mąką. Jagody myjemy, suszymy i zasypujemy łyżką cukru. Wykrawamy szklanką kółka i kładziemy do środka jagody. Mocno sklejamy brzegi, formując pierożki.

Gotujemy w osolonej wodzie około 5- 8 minut. Gdy pierogi wypłyną na wierzch są ugotowane. Możemy podawać ze śmietaną, masełkiem i cukrem. Smacznego:)

Źródło: Znalezione kiedyś w Internecie.

Kategoria: Obiad na słodko
Opublikowano: środa, 18 lipiec 2012 20:52
Magdalena
Odsłony: 3397