Ciekawe placuszki z dodatkiem rabarbaru, sycące dzięki ryżowi, smaczne i lekko kwaskowate dzięki rabarbarowi :) Dla tych co lubią zjeść coś nowego, innego i smacznego :) Na drugie danie, na podwieczorek na kolację jak lubicie :)

Składniki:
(na ok 10 placuszków)
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli. Gotujemy na nim ryż, ciągle mieszając, aby nie przywarł do dna. Gdy ryż będzie rozgotowany, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do ryżu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, całość dokładnie łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego :)
