Artykuły

Racuchy z marchewką

Moje tradycyjne racuchy z dodatkiem marchewki, to sposób na przemycenie warzywek :) Racuchy zawsze znikają błyskawicznie :) Moje dziecko ostatnio unika warzywek, a racuchy uwielbia, więc dorzuciłam marchewkę i jakoś mu zupełnie nie przeszkadzała w tej wersji ;) Proste, szybkie i smaczne :)

Składniki:

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy, dodajemy do drożdży i mieszamy. Jajka rozbijamy, lekko solimy. Dodajemy do drożdży mąkę i jajka i mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, na większych będzie za duża, w racuchach nie zmięknie :) Gdy ciasto wyrośnie wrzucamy marchewkę do ciasta i delikatnie mieszamy. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu łyżką racuchy. Smażymy z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Przepis własny :)

Kategoria: Obiad na słodko
Opublikowano: piątek, 15 październik 2021 21:18
Magdalena
Odsłony: 1322