Delikatne, mięciutkie placuszki z ricottą i jagodami :) Proste, szybkie, smaczne. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek, deser lub drugie danie jeśli preferujecie obiadki na słodko :) Przepis źródłowy jest na same placuszki bez jagód, ale ja akurat miałam jagody, więc je wykorzystałam :)

Składniki:
Wykonanie:
Ricottę, mleko, cukier i żółtka mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania gładkiej mieszanki. Dodajemy olej i mieszamy. Bezpośrednio do mieszanki przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy rózgą kuchenną. Białka ubijamy na sztywno. Do mieszanki dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej szpatułką a następnie dodajemy jagody i tylko delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (niedużo) i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy dość krótko z obu stron, do złotego koloru. Jagody puszczają sok, warto przecierać patelnię np. ręcznikiem papierowym po kolejnej serii, aby się nie przypalały :) Można posypać cukrem pudrem, podawać z owocami lub np. syropem klonowym. Smacznego :).

