Artykuły

Racuchy z imbirem i jabłkami

Pyszne, puszyste racuszki :) Coraz chłodniej na dworze, więc imbir u mnie w kuchni zagościł na stałe :) Poza dodatkiem do herbaty zdecydowałam się dorzucić go do też racuchów :) Dla mnie świetne, lekko rozgrzewające i ten lekko ostry smak imbiru :) Do tego kawałki jabłka i racuszki wyszły wyśmienite :)

Składniki:

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy, dodajemy do drożdży i mieszamy. Jajka rozbijamy, lekko solimy. Dodajemy do drożdży mąkę i jajka i mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Imbir kroimy w drobną kostkę, gdy ciasto wyrośnie wrzucamy go do ciasta i delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w drobne kawałki. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu łyżką racuchy wciskamy po kilka kawałeczków jabłka. Smażymy z obu stron.

Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Źródło: Przepis własny :)

Kategoria: Obiad na słodko
Opublikowano: poniedziałek, 06 listopad 2017 20:07
Magdalena
Odsłony: 2881