Przepisów na zupę z dyni naprawdę jest sporo, już przetestowałam kilka, ale nic na to nie poradzę, że ciągle mam ochotę sprawdzać nowe;) Tym razem delikatnie pikantna z kurczakiem :) Pyszna i zdrowa :)
Składniki:
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm. Imbir obieramy i drobno kroimy. Tak samo robimy z chili. Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy imbir, chili, po ½ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i odstawiamy. Dynię obieramy (w przypadku hokkaido to niekonieczne) i kroimy w kostkę, uprzednio pozbywszy się pestek. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Przysmażamy je na oliwie z oliwek i po chwili dodajemy dynię. Smażymy przez 2 minuty. Do dyni wlewamy bulion lub wodę, a gdy się zagotuje, dodajemy mleko koksowe. Miksujemy całość blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej kurczaka ok. 4 minut. Podsmażonego kurczaka dodajemy do zupy. Gotujemy ją na małym ogniu przez 5 minut i doprawiamy do smaku. Podajemy od razu np. z pieczywem :) Smacznego :)
