Artykuły

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym i pomarańczą

Kolejny przepis na zupę dyniową, który wypróbowałam. Tym razem wariant z mleczkiem kokosowym i pomarańczą. Bardzo smaczna, pożywna i rozgrzewająca:)

Składniki:

Wykonanie:

Cebulę i marchewki obieramy, kroimy w kostkę – ja pominęłam cebulę. Imbir obieramy i drobno siekamy. W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy dynię, masło, marchewkę, część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażymy około 5–7 minut. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości jeszcze około 15 minut.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostały imbir, sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Garnek z zupą z dyni  ponowie stawiamy na gazie. Gotujemy jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Smacznego:)

Źródło: MojeGotowanie.pl

 

 

Kategoria: Zupy
Opublikowano: środa, 23 październik 2013 20:06
Magdalena
Odsłony: 2562