Artykuły

Zupa krem z brokułów

Pyszna zupka brokułowa, moja mocno czosnkowa, ale za to bardzo zdrowa:)

Składniki:

Wykonanie:

Gotujemy warzywa: brokuły osobno, resztę warzyw osobno. Róże brokułów wkładamy do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor). Kiedy warzywa zmiękną na jakieś 5 minut przed końcem, dodajemy sól (warzywa, które są za szybko solone dłużej się gotują).

Następnie ugotowane warzywa i brokuły wkładamy do jednego garnka zalewamy0,5 lbulionu z kurczaka i miksujemy (lub do wywaru z gotowanych warzyw dorzucamy po prostu brokuły i miksujemy). Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku. Zupę podajemy ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi. Akurat nie miałam płatków, u mnie ze śmietana i chrupiącą bagietką. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Zupy
Opublikowano: piątek, 15 luty 2013 21:11
Magdalena
Odsłony: 3357