Artykuły

Zupa krem z ziemniaka i cukinii

Rzadko robię zupy, ale jeśli już to chyba bardziej preferuję kremy. Mogę dodać składniki, za którymi nie przepadam w innej formie, a po zmiksowaniu mi nie przeszkadzają ;) Ta zupka jest lekka, aksamitna, delikatna w smaku, ale nie mdła. Bardzo mi smakowała :) Jeśli jakaś cukinia zalega Wam w lodówce to nie zwlekajcie :) Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinii nie obieramy, ścieramy na tarce (ja tez pokroiłam w kostkę i tak będzie zmiksowana). Cebulę drobno siekamy. Pora kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę.  W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, pora i czosnek. Smażymy do zeszklenia cebuli (ja pora pominęłam).

Do garnka dodajemy cukinię i smażymy około 2-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 12 minut lub do miękkości ziemniaków.  Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną pietruszką. Ja podałam z grzankami czosnkowymi :) Smacznego :)

 

Źródło

Kategoria: Zupy
Opublikowano: czwartek, 05 sierpień 2021 23:04
Magdalena
Odsłony: 1176