Artykuły

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Coraz chłodniejsze dni, coraz częściej goszczą u mnie zupy :) Pyszna, treściwa zupa pełna wartościowych warzyw. Zastrzyk witaminek :) 

Składniki:

Wykonanie:

Łodygi selera, marchew oraz rzepę obieramy i kroimy w słupki, a obraną cebulę (ja cebulę pominęłam) w dużą kostkę. Warzywa obsmażamy na maśle, przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i szklanką wody i gotujemy ok 30 min. Kapustę szatkujemy i wkładamy do gotującej się zupy. Dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Kilka minut gotujemy. Jabłka obieramy, wydrążamy, kroimy w drobną kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy kapuśniak jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania wlewamy do niego kwas ogórkowy i zagotowujemy. Podajemy z bagietką lub innym pieczywem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Zupy
Opublikowano: wtorek, 05 listopad 2019 22:02
Magdalena
Odsłony: 1933