Artykuły

Żurek na wędzonce

Na Wielkanoc nie może również zabraknąć żurku :) Tym razem postanowiłam wypróbować żurek na wędzonce. Bardzo dobry wyszedł :) Mogę go z czystym sumieniem polecić :)

Składniki:

Wykonanie:

Żeberka lub boczek wkładamy do garnka zalewamy 2 l wody i gotujemy do miękkości. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane ząbki czosnku, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy 1 szklankę wywaru, do reszty wrzucamy pokrojona w plasterki kiełbasę i wlewamy starannie rozmieszany zakwas. Cebulę obieramy siekamy, rumienimy na rozgrzanym oleju, wsypujemy mąkę i zasmażamy. Ja pominęłam cebulę, więc tylko mąkę podsmażyłam na oleju. Zasmażkę rozprowadzamy wystudzonym wywarem i wlewamy do zupy. Żurek doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Smacznego :)

Źródło: „Polska Wielkanoc, żurki, jajka, szynki” Wydawnictwo Oleksiejuk

Kategoria: Zupy
Opublikowano: środa, 17 kwiecień 2019 21:10
Magdalena
Odsłony: 1824