Artykuły

Makaron z brukselką, kalafiorem i cukinią

Połączenie kalafiora z cukinią już jest sprawdzone i przeze mnie uwielbiane :) Dodałam do nich jeszcze świeżą brukselkę. By kalafior był bardziej chrupiący tym razem go podsmażyłam, nie gotowałam. Kremowy sos zrobiłam na bazie serka mascarpone. Proste, szybkie i bardzo smaczne :) Polecam :) Podałam z pełnoziarnistym makaronem.

Składniki:

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Kalafiora kroimy w plastry, cukinie kroimy w półplasterki lub wąskie paseczki. Brukselkę gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru (dzięki dodaniu cukru brukselka nie traci koloru). Nie gotujemy zbyt dlugo, ma byc jędrna :) Kalafior podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy odrobinę wody, by mógł się poddusić, następnie dodajemy cukinię. Chwilkę razem dusimy. Brukselkę po ugotowaniu dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Gdy kalafior lekko zmięknie dodajemy serek mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką. Mieszamy, aż serek się połączy z warzywami, otoczy je dokładnie :) Dodajemy odrobinę sera dla zagęszczenia sosu i wzmocnienia smaku, świetnie psuje tu parmezan/ grana padano czy pecorino . Ugotowany makaron polewamy sosem lub wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Naprawdę pycha :) Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Kategoria: Makarony
Opublikowano: poniedziałek, 27 październik 2014 20:00
Magdalena
Odsłony: 3920