Artykuły

Penne z kalafiorem, szpinakiem i kurczakiem

Makaron ze smażonym kalafiorem, świeżym szpinakiem i kurczakiem w kremowym sosie na bazie słodkiej śmietanki, czosnku i gorgonzoli.  Wszystkie składniki mi bardzo pasują, a ich połączenie jest idealne :)  Ja zrobiłam z połowy poniższych proporcji.

Składniki:

Wykonanie:

Kalafiora kroimy w plastry (ok 1 cm), obsmażamy na ok. 3 łyżkach oleju z obu stron do chwili, aż lekko się zarumieni. Zdejmujemy go z patelni, dodajemy kolejne 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso pokrojone w cienkie paski. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy szpinak i kilka łyżek wody. Przykrywamy. Po kilku minutach szpinak zmniejszy objętość i wtedy zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut. Do mięsa ze szpinakiem dodajemy kalafiora, śmietankę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną gorgonzolę, gałkę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy do smaku. 

Do sosu dodajemy makaron i podajemy po kilku minutach (w tym czasie makaron nabierze smaku i aromatu sosu). Można tez podać obok makaronu i dopiero na talerzu połączyć z sosem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Makarony
Opublikowano: piątek, 03 październik 2014 23:22
Magdalena
Odsłony: 3329