Artykuły

Makaron z cukinią i kalafiorem

Mój domowy makaron postanowiłam przygotować z sezonowymi warzywami, często u mnie ostatnio gości cukinia i kalafior, który uwielbiam. Zrobiłam zatem sos śmietanowy z kalafiorem i cukinią i podałam z domowym makaronem. Pycha.

Składniki:

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Mój domowy makaron, w związku z tym, że był wysuszony gotowałam trochę dłużej, jeśli gotujemy świeżo po przygotowaniu będzie to na pewno dużo szybciej. Po prostu próbujemy, aż będzie taki, jak będzie Nam odpowiadał.

Kalafiora i cukinię dokładnie myjemy. Kalafiora (małe różyczki) gotujemy do miękkości (można też na parze). Cukinie kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, jak zmięknie wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy, aż się zredukuje i zagęści śmietanka. Dodajemy odrobinę sera dla zagęszczenia sosu. Gdy kalafior jest gotowy dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku gałką muszkatołową.

Ugotowany makaron polewamy sosem lub wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Naprawdę pycha :) Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Kategoria: Makarony
Opublikowano: poniedziałek, 28 lipiec 2014 22:45
Magdalena
Odsłony: 7346