Artykuły

Cannelloni z pieczarkami

Pomysł na obiad z udziałem makaronu cannelloni. Na pewno trzeba poświęcić troszkę więcej czasu na przygotowanie obiadu, ale raz na jakiś czas można:) Smaczne rureczki z nadzieniem pieczarkowym z sosem beszamelowym.

Składniki:

Sos beszamelowy (z tego przepisu)

Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze części, a następnie w plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż będzie szklista. Ja użyłam czosnku, przeciśnięty przez praskę wrzucamy na olej i chwilkę tylko podsmażamy, żeby się nie przypalił. Następnie na patelnię dodajemy obrane i starte na tarce o najgrubszych oczkach pieczarki. Ja po prostu pokroiłam w małe kawałki. Dusimy całość bez jakichkolwiek przypraw do miękkości grzybów i tak długo, aż woda, którą puściły pieczarki odparuje. Dopiero teraz doprawiamy ciepły farsz solą i pieprzem. Wcześniej nie należy solić, bo pieczarki puszczą jeszcze więcej wody.


 Rurki cannelloni obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty, wyjmujemy na czystą wilgotną ścierkę. Każdą rurkę nadziewamy farszem (najlepiej nadaje się do tego rękaw cukierniczy bez nałożonej końcówki) – ja po prostu łyżeczką nadziewałam. Układamy w formie posmarowanej masłem. Polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy 30 minut w 200 C. Smacznego:)

 

Źródło

 

 

 

 

Kategoria: Makarony
Opublikowano: poniedziałek, 27 sierpień 2012 19:20
Magdalena
Odsłony: 4302