Artykuły

Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym

Znów szybki obiadek z tego, co udało mi się znaleźć w lodówce:) Tym razem miałam różne rodzaje papryki, więc postanowiłam zrobić makaron z sosem pomidorowo-paprykowym.

Składniki:

(na 2 porcje)

Wykonanie:

Makaron gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie. Papryki kroimy w kostkę i lekko podduszamy na niewielkim ogniu na łyżce oliwy, dodajemy czosnek, chwilę rumienimy. Następnie zalewamy sosem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią suszoną i dusimy. Do miękkości papryki. Pod koniec duszenia dodajemy świeżą bazylię, kilka posiekanych listków i kukurydzę, sprawdzamy smak, ewentualnie w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. Ja miałam kukurydzę z pikantną papryczką, więc u mnie było pikantnie:) Gotowy makaron odcedzamy, polewamy łyżką oliwy, żeby się nie skleił. Mieszamy. Wykładamy na talerze i polewamy sosem pomidorowo-paprykowym, posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkiem bazylii:) Smacznie, prosto i szybko:) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)

Kategoria: Makarony
Opublikowano: piątek, 27 lipiec 2012 19:49
Magdalena
Odsłony: 2414