Jeśli chodzi o eksperymenty z innymi kuchniami to jakoś rzadziej mi się zdarza to robić, chyba preferują bardziej proste i może bardziej tradycyjne dania ? :) Zauważyłam, że jestem bardziej skłonna do eksperymentowania w przypadku słodkości ;) Ale tutaj skusiło mnie kilka rzeczy, po pierwsze masło orzechowe, chciałam sprawdzić to połączenie i czerwona kapusta, miałam kawałek, a już nie chciało mi się robić kolejnego dnia surówki ;) Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, bardzo fajny ciekawy smak :) Może też się skusicie? Ja robiłam na dwie porcje czyli zrobiłam z połowy poniższych składników.

Składniki:
Ilość porcji: 4
Sos:
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony (jeśli są duże kroimy wzdłuż) i odstawiamy na kilka minut, aż sól wyciągnie wodę z mięsa. W tym czasie kroimy i przygotujemy wszystkie potrzebne warzywa i składniki. Zagotowujemy wodę na makaron (nieosoloną i bez oleju).
Ręcznikiem papierowym wycieramy mięso. Rozgrzewamy suchą patelnię, wlewamy olej i na mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso. Smażymy, aż zrobi się mocno rumiane i chrupiące (ok. 3 minuty w zależności od grubości mięsa), przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę - może się wydawać, że mięso jest jeszcze nie do końca usmażone, ale to nic. Wyjmujemy mięso na talerz, owijamy folią aluminiową i odstawiamy.
Gotujemy makaron al'dente, przelewamy zimną wodą i obficie solimy (ja tak obficie nie soliłam;) ).
Przygotowujemy sos z podanych składników – po prostu wszystko mieszamy. Do makaronu dodajemy wszystkie warzywa, sos i dokładnie mieszamy - nie gotujemy. Za pomocą widelca lub palcami rwiemy kurczaka i wrzucamy do makaronu. Na talerzu na którym leżało mięso zebrał się "rosół", który wlewamy do makaronu - jest pyszny i daje dużo smaku. Dokładnie mieszany makaron podajemy obsypany sezamem i natką pietruszki. Smacznego :)
