Artykuły

Makaron z indykiem z pesto bazyliowym

Szybki i smaczny makaron, delikatne mięsko z indyka w aromatycznym sosie czosnkowo-bazyliowym:) Propozycja ta sprawdzi się zarówno jako kolacja, obiad czy lunch do pracy :)

Składniki:

(na 2 porcje)

Wykonanie:

Indyka kroimy w cienkie paseczki, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, następnie wrzucamy indyka, doprawiamy solą pieprzem i przyprawiamy i smażymy do zrumienienia. W międzyczasie zagotowujemy wodę na makaron z odrobina soli. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości, najlepiej aby był aldente. Do podsmażonego indyka wrzucamy pieczarki i smażymy razem kilka minut, by lekko zmiękły i również się delikatnie zarumieniły.

Bazylię wraz z obranym czosnkiem i oliwą miksujemy na gładki sos. Makaron po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucamy na patelnie i mieszamy razem z indykiem i pieczarkami, doprawiamy jeszcze słodką, czerwoną papryka, następnie dodajemy pesto bazyliowe i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy startym parmezanem i podajemy. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny :)

Kategoria: Makarony
Opublikowano: środa, 16 sierpień 2017 19:48
Magdalena
Odsłony: 3317