Artykuły

Polędwiczki wieprzowe na szpinaku z mascarpone i orzechami

Uwielbiam takie sosy szpinakowe, pasują do wszystkich delikatnych mięs, jak kurczak czy indyk, tym razem postanowiłam wypróbować z polędwiczką. Wyszło pysznie, naprawdę polecam :) Propozycja na niedzielny obiad :)

Składniki:

Wykonanie:

Polędwiczki posypujemy vegetę i nacieramy rozgniecionym czosnkiem (2 ząbkami ). Obsmażamy na oliwie na rumiano, następnie podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy około 20-25 minut.

Szpinak dokładnie płuczemy na sicie. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy 2 rozduszone ząbki czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy liście szpinaku i dusimy 5 minut do momentu, aż szpinak zacznie być miękki. Trzeba pilnować, aby nie dusić za długo, żeby miał jeszcze ładny zielony kolor. Doprawiamy do smaku solą. 

Zdejmujemy z ognia i do gorącego szpinaku dodajemy mascarpone i posiekane listki mięty. Przekładamy na półmisek, posypujemy orzechami i na wierzch kładziemy pokrojone w grube plastry polędwiczki. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Wieprzowina, Wołowina...
Opublikowano: sobota, 24 styczeń 2015 16:48
Magdalena
Odsłony: 5125