Artykuły

Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola

Jak to zwykle z polędwiczkami bywa, wyszły pyszne, delikatne, soczyste, a w połączeniu z tym sosem rewelacja:)

Składniki:

(ilość porcji: 2)

Wykonanie:

Polędwiczkę grillujemy/ podsmażamy w całości  na patelni na złoty kolor. Podlewamy winem i dusimy pod przykryciem ok. 7-8 minut. Ja dusiłam dłużej.

W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki (u mnie koperek). Polędwiczkę podajemy pokrojoną w plastry, polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola.  U mnie w towarzystwie kolorowej sałatki, można oczywiście podać z makaronem, ziemniaczkami czy ryżem. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Wieprzowina, Wołowina...
Opublikowano: sobota, 15 marzec 2014 10:43
Magdalena
Odsłony: 3293