Artykuły

Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym

Interesujący smak sosu w połączeniu z minimalnie doprawioną polędwiczką. Polędwiczka super, a sos hmm ciekawy i intrygujący, pasował do mięska, ale nie zachwycił mnie jakoś specjalnie. Niemniej jednak zachęcam do wypróbowania, jeśli lubicie eksperymenty i smaki "kaparowe" Wam odpowiadają. Może to będzie Wasz ulubiony sposób na polędwiczkę.

Składniki:

Wykonanie:

Myjemy mięso, usuwamy błony oraz żyły i osuszamy. Następnie obsypujemy przyprawą do mięs i odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut. Kroimy drobno cebulę i kapary. Obsmażamy mięso na patelni ze wszystkich stron, po czym dodajemy cebulę i kapary (ja cebulę pominęłam). Całość podlewamy białym winem. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 190°C na około 15 minut. Jeśli macie plastikową rączkę przełóżcie do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy do piekarnika. Mięso odkładamy na bok. Jeżeli piekliście w naczyniu żaroodpornym przelewamy sos na patelnie i tam będą już kolejne krokiJ Do powstałego sosu dodajemy bulionetkę/ kostkę pieczeniową oraz sok z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę - do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodajemy masło i natkę pietruszki - energicznie mieszając do połączenia składników i zabulgotaniaJ Na koniec kroimy polędwiczki w plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego:)

Źródło: Przepisy.pl

Kategoria: Wieprzowina, Wołowina...
Opublikowano: niedziela, 03 listopad 2013 19:50
Magdalena
Odsłony: 3043