Artykuły

Polędwiczki ziołowe

Pyszne, delikatne polędwiczki, aromatyczne i ziołowe. Ja podałam je dodatkowo z sosem miodowo-musztardowym, bardzo fajnie się komponował. Można je podać z innym ulubionym sosem lub po prostu z tym, który pozostał z polędwiczek. Dodałam więcej ziół prowansalskich i odrobinę przyprawy do mięsa wieprzowego.

Składniki:

Wykonanie:

Wszystkie zioła mieszamy na talerzu. Jeśli macie więcej czasu można polędwiczki po obtoczeniu w przyprawach wsadzić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Patelnie rozgrzewamy, wlewamy olej, polędwiczki obtaczamy w ziołach, wklepując jak najwięcej przypraw w mięso, obsmażamy każdą polędwiczkę ze wszystkich stron, przekładamy do żaroodpornego naczynia razem w tłuszczem i podlewamy odrobiną wody, pieczemy około 40 min w 180 st. Jak zostaną przyprawy na talerzu wówczas wsypujemy je do polędwiczek po upieczeniu. Wykładamy na talerz, kroimy w plastry. Jeżeli chcemy zrobić sos z polędwiczek to zagęszczamy to, co zostało w naczyniu żaroodpornym lekko śmietaną i dodajemy pietruszkę. Ja zrobiłam inny sos, wybór pozostawiam Wam:) Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Wieprzowina, Wołowina...
Opublikowano: niedziela, 05 maj 2013 16:00
Magdalena
Odsłony: 2945