Artykuły

Schab po azjatycku w czosnkowej marynacie

Ostre!!:) Ale bardzo pyszne, bardzo proste, niewiele składników i bardzo wyrazisty smak:) Jak nie lubicie zbyt ostrych dań, wystarczy dać pół papryczki albo jeszcze mniej:) A i fasolkę polecam dodać jednak później, jak już mięsko będzie miękkie, bo inaczej się rozgotuje, ja właśnie za długo dusiłam mięsko z fasolką, ale chciałam, żeby było kruchutkie, a to troszkę trwało;)

Składniki:

Wykonanie:

Czosnek obieramy tniemy na kawałeczki lub przeciskamy przez tarkę. Papryczkę chili rozcinamy, czubkiem noża usuwamy pestki, a miąższ kroimy w paseczki. Schab myjemy, wycieramy do sucha, a następnie kroimy w plasterki, a potem w paski. Wkładamy do miseczki. Posypujemy kawałeczkami czosnku i paseczkami chili. Skrapiamy sosem sojowym. Dobrze mieszamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Fasolkę oczyszczamy, strączki tniemy na duże kawałki. Ja użyłam mrożonej, więc była gotowa. W woku albo na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy zamarynowany schab i mieszając smażymy, aż się zarumieni. Wtedy dodajemy fasolkę (ja proponuje później, aż mięsko będzie prawie gotowe). Całość podlewamy 100ml ciepłej wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie koniecznosci dolewamy więcej wody.  Gulasz podajemy np. z ryżem, makaronem ryżowym. Smacznego:)

Źródło: Znalezione w prasie kobiecej – nie pamiętam, w której:)

Kategoria: Wieprzowina, Wołowina...
Opublikowano: sobota, 08 grudzień 2012 14:57
Magdalena
Odsłony: 11240