Artykuły

Bitki wołowe duszone we własnym sosie

W weekend mogę poświecić więcej czasu na przygotowanie obiadu, więc tym razem mięsko wołowe duszone we własnym sosie. Długo trzeba na nie czekać, ale warto:) Podałam je z kaszą jęczmienną i sałatką z kapusty pekińskiej. Robiłam z połowy poniższych proporcji.

Składniki:

Marynata:

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbijamy je tłuczkiem. Każdy plaster smarujemy mieszaniną octu balsamicznego i oliwy - przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 60-70 minut.

Następnie mięso solimy i oprószamy pieprzem oraz obtaczamy w mące. Szybko obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przekładamy do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę (u mnie czosnek), przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa.

Stawiamy garnek na niedużym ogniu i dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić. Moje się trochę dusiło, ponad godzinkę. Podajemy z kaszą i sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami:) Smacznego:)

 

Źródło

 

Kategoria: Wieprzowina, Wołowina...
Opublikowano: sobota, 18 sierpień 2012 16:00
Magdalena
Odsłony: 3912