Artykuły

Schabowe w ziołowo-kukurydzianej panierce

Skoro kurczak może być w płatkach kukurydzianych to czemu nie schabowe:) Jak pomyślałam tak zrobiłam i wyszło coś pysznego:) Chrupiąca panierka i soczyste mięsko:) Pychota:)

Składniki:

(na 4 porcje)

Składniki na panierkę:

Wykonanie:

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. A teraz panierujemy. W miseczce/głębokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy łyżkę mąki, wsypujemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobno, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej, odrobinę ziół prowansalskich oraz przyprawy do schabu i dokładnie mieszamy. Jeżeli zabraknie Nam panierki wówczas w każdej chwili można dorobić:) Ja robiłam na oko, więc później dorabiałam:)

Kotlety maczamy w cieście, a potem obtaczamy w panierce kukurydzianej. Smażymy na rumiany kolor:) Szybko i smacznie, Nam bardzo smakowały. A do tego młode ziemniaczki i małosolne i więcej nic nie trzeba:) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny.

 

Kategoria: Wieprzowina, Wołowina...
Opublikowano: poniedziałek, 09 lipiec 2012 22:04
Magdalena
Odsłony: 2632