Soczysta wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, aromatyczny sos i delikatne mięsko. Sprawdzi się na weekendowy obiad czy kolację. Lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis dostosowując do moich smaków :)
Składniki:
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: 1 łyżkę cukru mieszamy z sosem sojowym, miodem, sokiem cytrynowym, wódką, pokrojonym w drobną kosteczkę czosnkiem, octem. Mieszamy z mięsem, przykrywamy, odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Olej i 2 łyżki cukru podgrzewamy na patelni, aż powstanie karmel. Wrzucamy na patelnię mięso i smażymy do miękkości (karmel może stwardnieć, ale w czasie gotowania się rozpuści, więc nie należy się przejmować). W razie konieczności, gdyby smażenie długo trwało, dolewamy do niego wody.
Jeśli nie przygotowujemy potrawy w woku, to na tym etapie najlepiej przełożyć wszystko do garnka.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do mięsa. Ja marchew pokroiłam w cienkie plasterki. Dodajemy też paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie przyprawiamy potrawę - solą, pieprzem do smaku oraz pozostałymi przyprawami (bezpieczna ilość to szczypta każdej przyprawy, papryki i chili w proszku można dać nieco więcej). Mieszamy i dodajemy ewentualnie więcej przypraw, by smak był wyrazisty i zgodny z naszym gustem. Ja dusiłam do czasu, aż mięsko było dla mnie wystarczająco miękkie.
Jeśli sos będzie rzadki należy go zagęścić - do zimnej wody dodajemy mąki i mieszamy by nie było grudek. Do gotującego się sosu dodajemy stopniowo przygotowaną zaprawę szybko mieszając, tak by uzyskać pożądaną gęstość, chwilę gotujemy. Danie podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego :)