Delikatna polędwiczka z kolorowymi paprykami, w sam raz na letni szybki obiadek. Podałam z ryżem, można również przygotować do tego lekką sałatkę.

Składniki:
(dla 4 osób)
Wykonanie:
Gotujemy ryż, na miękko. Mięso kroimy w plasterki w poprzek włókien, a następnie w paseczki, przekładamy do miseczki, zalewamy dwoma łyżkami sosu sojowego, dodajemy słodką i ostrą paprykę, całość mieszamy.
Papryki kroimy na połówki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w paski, a potem w kostkę. Do mocno rozgrzanego na patelni oleju dodajemy mięso wraz zalewą. Smażymy ok. 3. minut, aż wieprzowina zmieni kolor. Dodajemy na patelnię paprykę, resztę sosu sojowego. Zmniejszmy nieco ogień i smażymy całość ok. 7 minut, aż papryka stanie się miękka. Paprykową wieprzowinę podajemy z ryżem i ewentualnie świeżą kolendrą. Smacznego :)

Źródło: „Pyszne 25”, Anna Starmach, Wydawnictwo Znak, 2013