Artykuły

Gulasz wołowy II

Na bazie przepisu na gulasz wieprzowy zrobiłam gulasz z mięsa wołowego, nieco zmodyfikowałam przepis pomijając niektóre składniki. Propozycja na weekendowy obiad. Gulasz może stanowić samodzielne danie lub dodatek do kaszy, ziemniaków itp. :)

Składniki:

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości kostkę. Cebulę, marchewkę i seler myjemy i kroimy także w kostkę (marchewkę pokroiłam w średniej grubości plasterki). Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na patelni, aż się lekko zarumieni ( nie musi być całkiem upieczone, a jedynie lekko podsmażone) Mięso najlepiej smażyć partiami! Obsmażone mięso wykładamy na talerz i odkładamy na bok.

 Na tej samej patelni smażymy cebulę (pominęłam), marchewkę i seler do czasu, aż warzywa zmiękną (jeśli potrzeba, to podlewamy odrobiną oliwy) Na sam koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i trzymamy na ogniu przez jeszcze chwilę. Do miękkich warzyw dodajemy masło, czekamy, aż się rozpuści i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy i wlewamy bulion, koncentrat, dodajemy mięso. Mieszamy. Wrzucamy tymianek, ziele i liście laurowe. Całość trzymamy na bardzo małym ogniu przez około godzinę i 15 minut – do miękkości mięsa. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Wieprzowina, Wołowina...
Opublikowano: niedziela, 01 maj 2016 12:35
Magdalena
Odsłony: 2874